Miért fontos az elektromos roller karbantartása?

Ha rendelkezünk egy ilyen újfajta közlekedési járművel, akkor biztosan szeretnénk azt is megtudni, hogyan tartsuk karban, mire figyeljünk oda a használat során, illetve milyen problémák merülhetnek fel például a technikai oldalon.

Az sem titok, hogy miután egy komolyabb összeget kiadtunk magáért az elektromos rollerért, nem szeretnénk egy vagyont költeni javításokra, ezért ajánlott úgy vigyázni a rollerre, mint egy autóra.

Miért fontos rendszeresen karbantartani a rollert?

A válasz nagyon egyszerű, a rendszeres karbantartás csökkenti a veszélyét annak, hogy egy igazán komoly problémával szembesüljünk, ami sokkal költségesebbé és hosszabbá teszi a szervizelést.

Alapvetően kétféleképpen járhatunk el: megelőző karbantartást vagy javító célú karbantartást végezhetünk. Hogy melyik kifejezés pontosan mit jelent, azt közelebbről is megismerhetjük a következőkben:

Megelőző karbantartás: Ennek során nem várjuk meg, míg megtörténik a baj. Számunkra is hasznos lehet ez a hozzáállás, hiszen jobban megismerhetjük rollerünket, így nem kell majd fejünket fogni, amikor kisebb-nagyobb szerelésről lesz szó.

Ami viszont még ennél is fontosabb, az a biztonság, ami egyaránt vonatkozik a saját magunk, és a közlekedés többi résztvevőjének testi épségére is. Elég egy pici csavar meglazulása és esetlegesen már nem tudunk megfelelően fékezni, ami pedig ezt követi, arra jobb nem is gondolni.

Végül pedig, a költségek szempontjából is olcsóbban jövünk ki, mivel egy kisebb alkotóelem cseréje olcsóbb, mint egy egész rendszeré.

Javító célú karbantartás: Az ilyen karbantartás során csak a meghibásodás megtörténte után nyúlunk az elektromos rollerhez. Egyáltalán nem érdemes így cselekedni, elsősorban azért, mert tudatosan veszélybe keverhetjük magunkat és másokat.

Az ilyen típusú szerelésekhez már elektromos roller szerviz kell, a költségek pedig jóval magasabbra kúszhatnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy legyen akármekkora szakember a szerelő, gyakran néhány napra is kieshet a rollerünk a használatból. Ilyenkor alternatívákat kell keresnünk a közlekedésre, gyalogolhatunk, taxizhatunk vagy visszaülhetünk a tömegközlekedésre.

Milyen roller karbantartási feladatokkal próbálkozhatunk?

Nem kell szerelői tudással rendelkeznünk ahhoz, hogy hogy kisebb-nagyobb javításokat vagy egy egyszerűbb tisztítást mi magunk is végrehajtsunk a rollerünkön.

Mivel akkumulátorral működő szerkezetről van szó, töltsük rendszeresen úgy, ahogy a gyártó előírta. Ezen kívül ezzel az elektromos főegységgel mi mást nem tudunk tenni, minden másra szakértő kell.

De a roller takarítását megint csak elvégezhetjük önállóan is, ezzel megakadályozhatjuk porhoz köthető meghibásodásokat, és a roller is jobban fest tisztán. Vigyázhatunk is a közlekedési eszközünkre, ha nem muszáj, ne használjuk esőben, mert a víz a nehezen hozzáférhető helyekre is bejuthat, ahol károkat okozhat. Végül pedig, nézzük át néha napján a csavarokat és egyéb összekötő elemeket.

A megelőző karbantartást a rollerszervizre is rábízhatjuk, hiszen, ha még lenne is kedvünk a feladathoz, a mai rohanó világban néha egyáltalán nem jut idő az előre eltervezett feladatokra.

Title for This Block

Elromlott, defektet kaptál vagy csak tuningolnád a rolleredet? Inkább bízd a profikra!
A legjobb helyen jársz! Keress engem elérhetőségeim egyikén!